Puheohjelma

Jan VerwoertJan Verwoert oli yksi vuoden 2016 festivaalin puhujavieraista. Kuva: Veikko Somerpuro

Theaster Gatesin The Black Charismatic -teoskokonaisuuden äärellä koettua jatkavat keskustelut kulttuurisesta omimisesta, taiteen merkityksestä ja Hannah Arendtin ajattelun avaamista teemoista. Aiempien vuosien tapaan festivaalilla kuullaan myös julkisen taiteen tuottajan (OSLO PILOT) esittely ja taiteilijapuheenvuoroja IHME-maratonilla. Puheohjelman juontaa Aleksis Salusjärvi.

Oikealla olevista linkeistä löydät ohjelmaosuuksien otsikot, joita klikkaamalla pääset lukemaan kuvauksen. Kuvaukset löytyvät myös alta.

Tarkemmat puhujaesittelyt löydät täältä >

Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.


Meidän IHME

Perjantaina 7.4. klo 12.30–14.30 Kulttuuriareena Gloria, pääsali, (suomi/englanti: keynote)

Meidän IHMEessä kuullaan kiinnostavia puheenvuoroja taidekasvatuksesta ja oppimisesta, jaetaan näkemyksiä IHME-teoksen teemoista ja opitaan yhdessä nykytaiteesta osana opetustyötä. Nykytaidefestivaali Bristol Biennialin Director of Engagement Rowan Lear alustaa englanniksi otsikolla ”Artificial Joy: Arts Participation in the Age of Social Media”. Tilaisuus on muilta osin suomenkielinen. Meidän IIHMEeen juontaa Marja Rastas.

Ilmoittaudu mukaan sähköpostitse 3.4. mennessä: paivi.matala@ihmefestival.fi.

Lue lisää puhujista >


Taide julkisessa tilassa: OSLO PILOT

Perjantaina 7.4. klo 15.00–15.45 Kulttuuriareena Gloria, pääsali (englanti)

OSLO PILOT on hanke, joka tutkii taiteen mahdollisuuksia julkisessa tilassa. Hanke luo perustaa uudenlaisille taidetapahtumille julkisessa tilassa. Sen tavoitteena on myös tutkia taideteoksen, taidetapahtuman ja julkisen tilan ajallisia kohtaamispisteitä.

Kehittäessään aiheeseen perehtyvää tutkimusta kuraattorit Eva González-Sancho ja Per Gunnar Eeg-Tverbakk ovat määritelleet neljä toisiinsa kytkeytyvää tutkimuslinjaa, joihin hanke perustuu: uudelleenaktivointi, jaksottaisuus, katoaminen ja julkinen. Näiden neljän ajallisilla ulottuvuuksilla ladatun käsitteen tarkoitus on kiinnittää huomiota julkiseen tilaan sijoittuneen taideteoksen elinkaareen ja herätellä uusia ajatuksia aikasidonnaisuudesta kentällä, jossa paikkaa on pidetty ensisijaisen tärkeänä. Käsitteet toimivat lähtökohtana kaikille hankkeen yhteydessä tuotetuille teoksille kaikilla OSLO PILOTin toiminnan alueilla – julkaisuissa, tilausteoksissa, julkisessa toiminnassa, keskusteluissa, esitelmissä, seminaareissa ja muissa tilaisuuksissa.

Lue lisää puhujista >


Poliittista toimintaa synkkinä aikoina: Hannah Arendtia 2000-luvulla

Perjantaina 7.4. klo 15.45–16.30 Kulttuuriareena Gloria, pääsali (suomi)

Hannah Arendtia pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä poliittista ajattelijoista. Hänen imperialistista kolonialismia, ideologista rasismia ja ihmisoikeuksien kriisiä koskevat teoriansa ovat edelleen ajankohtaisia suhteessa moniin nykyisiin demokraattisen järjestäytymisen haasteisiin. Eläessään Arendtia pidettiin suorasukaisena ellei peräti paheksuttavana kapinallisena. Puheenvuorossaan tutkija Julian Honkasalo tarkastelee Arendtin rohkeutta ja perintöä ja kysyy, mitä ajatuksia Arendtin teoriat herättävät lukijoissa tänä päivänä.

Lisää puhujasta >


Toimittajan näkökulma: Miksi vääräksi todistettuun tietoon uskotaan?

Perjantaina 7.4. klo 17.00–17.45 Kulttuuriareena Gloria, pääsali  (suomi)

Puheenvuorossaan toimittaja Johanna Vehkoo kysyy, miksi ihmiset uskovat vääräksi osoitettuun tietoon.

”Usein journalistit kuvittelevat, että ihmiset tuntevat alan eettiset säännöt tai tietävät, miten toimittajat tarkistavat faktoja. Eivät tietenkään tiedä. Jos emme itse tuo esille, mikä on oikeata journalismia ja millä perusteella, sitä ei tee kukaan mukaan”, Vehkoo toteaa ja jatkaa: ”Perinteiseen mediaan tarvitaan myös ryhtiliike ja laadunparannusliike. Tietynlaisella klikkijournalismilla – joka esimerkiksi antaa otsikossa katteettomia lupauksia sisällöstä – on aivan sama taloudellinen motivaatio kuin valeuutisilla.”

Lisää puhujasta >

Vehkoon Valheenpaljastaja-juttusarja Ylellä >


IHME-maraton: viisi taiteilijahaastattelua aiheesta kulttuurinen omiminen

Perjantaina 7.4. klo 18.00–20.30 Kulttuuriareena Gloria, pääsali, (suomi/englanti: Nana & Felix)

Kulttuurinen omiminen oli yksi vuonna 2016 Kielitoimiston sanakirjaan lisätyistä uusista ilmauksista. Uudissana on tuonut suomalaiseen keskusteluun aiemmin kyseenalaistamatta jääneen ilmiön, vieraan kulttuurin ainesten kyseenalaisen käytön.

Missä menee kunnioittavan ja epäkunnioittavan raja, kun vieraan kulttuurin elementtejä käytetään uudessa yhteydessä? Millaisiin valta-asetelmiin kulttuuriset lainat kytkeytyvät? Entä milloin kulttuurien välinen vuorovaikutus muuttuu kulttuuriseksi omimiseksi?

IHME-maratonilla neljä kotimaista taiteilijaa ja yksi taiteilijapari kertoo suhteestaan ilmiöön. Haastateltavina ovat Matti Aikio, Lea Kantonen, taiteilijaduo Nana & Felix, Jani Ruscica ja Martta Tuomaala.

Lue lisää maratonin puhujista >


Hannah Arendt -lukupiiri

Lauantaina 8.4. klo 13.00–14.00 Kulttuuriareena Gloria, parvi 2. krs, (suomi/tarvittaessa englanti)

Lukupiirissä tarkastellaan Hannah Arendtin käsitystä kolonialistisesta imperialismista, ideologisesta rasismista ja Euroopan pakolaiskriisistä nykypäivän näkökulmasta. Kokoontumista varten luetaan luku ”Kansallisvaltion rappeutuminen ja ihmisoikeuksien loppu” (engl. The Decline of the Nation State and the End of The Rights of Man) Arendtin teoksesta Totalitarismin synty (Vastapaino) vuodelta 1951, ja tapaamisessa hänen ajatuksiaan peilataan erityisesti ajankohtaisiin kysymyksiin: äärioikeistolaiseen politiikkaan ja globaaliin pakolaiskriisiin. Osallistuminen ei edellytä ennakkotietoja Arendtista. Lukupiiriin mahtuu enintään 10 henkilöä. Ilmoittaudu mukaan sähköpostitse: paivi.matala@ihmefestival.fi. Keskustelua voi tulla seuraamaan myös ilman ilmoittautumista.

Julian Honkasalosta >


Taiteen merkityksestä

Lauantaina 8.4. klo 14.00–16.45 Kulttuuriareena Gloria, pääsali, (englanti)

Miksi taidetta on, mitä hyötyä siitä on ja pitääkö taiteen ylipäätään olla hyödyksi? Miten puhua samaan aikaan taiteen merkityksestä ja sen välineellisestä, jopa rahassa mitattavasta arvosta?

Kysymykseen vastaa joukko taidemaailman keskeisiä toimijoita: kuvataiteilija Anna Tuori, Tate Modernin entinen ja Berliinin Volksbühnen nykyinen johtaja Chris Dercon, yhdysvaltalainen kuraattori, New Orleansin Biennial Prospectin perustaja Dan Cameron sekä afrikkalaisamerikkalaisen valokuvan tuntija, New York Universityn professori Deborah Willis. Keskustelun moderoi taiteilija, tutkija Jan Kaila.

Lue lisää puhujista >


IHME-teos 2017 -keskustelu: Theaster Gates ja Charles Esche

Lauantaina 8.4. klo 18.30–20.00 Kulttuuriareena Gloria, pääsali, (englanti)

IHME-taiteilija Theaster Gates ja Charles Esche, Eindhovenin Van Abbemuseumin johtaja, keskustelevat Gatesin The Black Charismatic -teoksesta avaten sen lähtökohtia ja suhdetta Gatesin aiempaan tuotantoon. Miten teos syntyi ja millaisen vastaanoton se sai?

Lue lisää Theaster Gatesistä >

Lue lisää Charles Eschestä >