Puheohjelma

Image/kuva: Veikko Somerpuro

Korjaamon kaksipäiväinen puheohjelma 25.–26.5. jatkaa Henrik Håkanssonin THE BEETLE -elokuvan äärellä koettua nostamalla keskusteluun taiteen ja ekologian rajapinnat.

Oikealla olevista linkeistä löydät ohjelmaosuuksien otsikot, joita klikkaamalla pääset lukemaan kuvauksen. Kuvaukset löytyvät myös alta.

Tarkemmat puhujaesittelyt löydät täältä >

Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

IHME 10 vuotta puheenvuoro: Missä olemme nyt?

Perjantai 25.5. klo 17:0018:00, Korjaamo, Kulmasali (suomeksi)

Kymmenvuotias festivaali pohtii tänä vuonna maailman tilaa pitkien geologisten aikakausien perspektiivistä. Samalla kysytään, miten taiteen tekeminen, yhteiskunnallinen keskustelu, Helsinki ja Suomi ovat IHMEen kymmenvuotisen taipaleen aikana muuttuneet? Ja missä olemme nyt? Vuonna 2018 Finlandia-palkittu kirjailija Juha Hurme on teoksissaan käsitellyt monille vaikutteille aina altistunutta kulttuurista pääomamme ja suhdettamme maailmaan. Valitseeko hän hyönteisperspektiivin vai katsooko maailmaa laajakulmasta? Puheenvuoroon virittää David Bowien musiikkivideo Where are we now, jonka on visualisoinut kuvataiteilija Tony Ousler.

Lue lisää puhujasta >

Keskustelu IHME-teoksesta: tapaus halavasepikkä

Perjantai 25.5. klo 19:3021:00, Korjaamo, Kulmasali (englanniksi)

Henrik Håkanssonin IHME-teos THE BEETLE osallistuu keskusteluun ihmisen roolista luonnon monimuotoisuuden vähenemisessä. Uutiset hyönteisten sukupuuttoaallosta ja pölyttäjien määrän vähenemisestä ovat herättäneet huolta ympäristömme tulevaisuudesta. Keskustelussa pohditaan THE BEELE -elokuvan näkökulmia aiheeseen, teoksen suhdetta taiteilijan aiempaan tuotantoon, eläinten esittämistä taiteessa sekä sitä, miten hyönteiset ovat toimineet innoittajina ihmisen toiminnalle. Taiteilija Henrik Håkanssonin lisäksi keskustelemassa ovat professori Jussi Parikka Southamptonin yliopistosta, Art-agenda-verkkojulkaisun päätoimittaja Filipa Ramos Lontoosta ja professori Jörg Heiser Berliinin taideyliopistosta. Myös yleisö on tervetullut esittämään kommentteja ja kysymyksiä. Keskustelu on englanninkielinen.

Lue lisää puhujista täällä >

THE BEETLE -elokuvan esitysajat Korjaamolla >

Tiedenäkökulma: Hyönteisprofessori Jyrki Muona ja tapaus halavasepikkä

Lauantai 26.5. klo 13:00–13:30, Korjaamo, Kulmasali (suomeksi)

Tämän vuoden festivaalin keskipisteessä on alle sentin pituinen vantaalainen, IHME-teoksessakin esiintyvä halavasepikkä. Uhanalaista kovakuoriaista voisi kutsua Vantaan omaksi saimaannorpaksi, koska norpan tavoin se elää tiettävästi vain yhdessä paikassa – ei missään muualla Suomessa tai koko maailmassa.

Luonnontieteellisen keskusmuseon entinen yli-intendentti, professori Jyrki Muona on tehnyt elämäntyönsä kovakuoriaisten parissa ja juuri hänen ansiostaan halavasepikkä löytyi THE BEETLE-elokuvan pääosaan. Festivaalilla Muona kertoo pikkuruisen hyönteisen kiihkeistäkin elämänvaiheista, haavoittuvaisesta elinympäristöstä sekä ihmisen toimista, jotka ovat altistaneet lajin sukupuutolle.

Käy myös kurkistamassa Korjaamon näyttelytilan vitriiniin: sieltä löydät näytteet halavasepikkäkoiraasta ja -naaraasta hyönteisprofessorin kokoelmista.

Lue lisää puhujasta >

Tiedenäkökulma: hyönteiset ja monimuotoisuus

Lauantai 26.5. klo 14:00–15:00, Korjaamo, Kulmasali (suomeksi)

Akatemiatutkija Marjo Saastamoinen avaa puheenvuorossaan sitä, miksi hyönteisten monimuotoisuus on tärkeää ja miksi monimuotoisuus on ihmisen toimien seurauksena vähentynyt. Saastamoinen vetää Helsingin yliopistossa täpläverkkoperhosprojektia, jossa kyseistä lajia tutkitaan aina geeneistä populaatioiden välisiin vuorovaikutuksiin. Tutkimusprojektin taustalla on Helsingin yliopiston Viikin kampuksella vuosina 1991–2017 toiminut Metapopulaatiobiologian tutkimuskeskus MRC. Metapopulaatio on saman lajin paikallispopulaatioiden muodostamasta kokonaisuus, ja metapopulaatioita tutkimalla pyritään ymmärtämään kuinka lajit kykenevät elämään pirstoutuneessa ympäristössä. Tutkimussuuntauksen kehittäjänä tunnettu evoluutiobiologi Ilkka Hanski (1953–2016) oli maailman johtavia ekologeja ja evoluutiobiologeja, jota arvostettiin asiantuntijana sekä tiedeyhteisössä että sen ulkopuolella. Tutkimuskohteenaan ryhmällä on täpläverkkoperhonen, koska se elää selkeästi rajattavissa olevilla elinympäristölaikuilla kuten kedoilla ja niityillä ja se on helposti löydettävissä.

Lue lisää puhujasta >

IHME-maraton: 150 minuuttia julkisesta taiteesta

Lauantai 26.5. klo 16:00–18:30, Korjaamo, Kulmasali (englanniksi)

IHME on tuottanut vuosina 2009–2018 yhteensä kymmenen teosta julkiseen tilaan, yhden joka vuosi. Miten kuratoida teoksia tiloihin, joita leimaavat elämän monenlaiset kerrostumat, liike ja sattuma? Miten tuottaa teoksia, jotka kiteytyvät lyhyeen kohtaamiseen tai joiden lähtökohta on yhteisö, sen tarpeet ja toiveet? Kymmenenteen IHME-maratoniin on kutsuttu taiteilijoita ja kuraattoreita avaamaan julkisen tilan kuratoinnin prosessia teosesimerkein. THE BEETLE -teoksen hengessä hankkeiden yhteisiä tekijöitä ovat ei-inhimilliset toimijat ja kohteet.

Maratoniin osallistuvat Koneen säätiön Lauttasaaren kartanon ympäristössä työskentelevät taiteilijakollektiivit Naapurihmasto (Eero Yli-Vakkuri, Leena Kela ja Heini Aho) ja Nabb+Teeri sekä seuraavat taidetta julkisiin tiloihin tuottavien tahojen kuraattorit: ANTI-festivaalin taiteellinen johtaja ja vastaava tuottaja Johanna Tuukkanen, PUBLICSin taiteellinen johtaja Paul O’Neill, Helsingin taidemuseo HAMin julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola ja Bioart Societyn toiminnanjohtaja Erich Berger. Myös IHME-teosten kuraattorina toiminut, festivaalin toiminnanjohtaja Paula Toppila osallistuu maraton-puheenvuorollaan keskusteluun. Kokonaisuuden esittelee ja puhetta johtaa Frame Contemporary Art Finlandin ohjelmapäällikkö Taru Elfving. IHME-maraton on englanninkielinen.

Lue lisää puhujista täällä >