IHME-teos 2016


 • Bence Boka Ratikkasoittajien kiertueella/Bence Boka on the Tram Buskers' Tour. Kuva/photo: Veikko Somerpuro

 • Chano Ratikkasoittajien kiertueella/Chano on the Tram Buskers' Tour. Kuva/photo: Veikko Somerpuro

 • Dva Ratikkasoittajien kiertueella/Dva on the Tram Buskers' Tour. Kuva/photo: Veikko Somerpuro

 • EntreCuerdas Ratikkasoittajien kiertueella/EntreCuerdas on the Tram Buskers' Tour. Kuva/photo: Veikko Somerpuro

 • Hermanni Turkki Ratikkasoittajien kiertueella/Hermanni Turkki on the Tram Buskers' Tour. Kuva/photo: Veikko Somerpuro

 • Hester and Holly Rose Ratikkasoittajien kiertueella./Hester and Holly Rose on the Tram Buskers' Tour. Kuva/photo: Veikko Somerpuro

 • Mario Parizek Ratikkasoittajien kiertueella./Mario Parizek on the Tram Buskers' Tour. Kuva/photo: Veikko Somerpuro

 • PAM Ratikkasoittajien kiertueella./PAM on the Tram Buskers' Tour. Kuva/photo: Veikko Somerpuro

 • Sybren Renema esiintyi Ratikkasoittajien kiertueella myös yhdessä PAMin kanssa./Sybren Renema played together with PAM on the Tram Buskers' Tour. Kuva/photo: Veikko Somerpuro

 • Raphaël Giraud ja Francesca Frigiri SAffrAnista Ratikkasoittajien kiertueella./Raphaël Giraud and Francesca Frigiri from SAffrAn on the Tram Buskers' Tour. Kuva/photo: Veikko Somerpuro

 • Steve Aruni and the Funky Monkeys Ratikkasoittajien kiertueella./Steve Aruni and the Funky Monkeys on the Tram Buskers' Tour. Kuva/photo: Veikko Somerpuro

 • Stephen Paul Taylor Ratikkasoittajien kiertueella./Stephen Paul Taylor on the Tram Buskers' Tour. Kuva/photo: Veikko Somerpuro

 • TBeeGirls Ratikkasoittajien kiertueella./TBeeGirls on the Tram Buskers' Tour. Kuva/photo: Veikko Somerpuro

 • The Space Lady Ratikkasoittajien kiertueella./The Space Lady on the Tram Buskers' Tour. Kuva/photo: Veikko Somerpuro

 • Soheil Shadloo ja Ester Švábková eli The Entropies -duo Ratikkasoittajien kiertueella./The Entropies, i.e. Soheil Shadloo and Ester Švábková, on the Tram Buskers' Tour. Kuva/photo: Veikko Somerpuro

 • Whale On Ratikkasoittajien kiertueella./Whale On on the Tram Buskers' Tour. Kuva/photo: Veikko Somerpuro
Seuraava IHME-festivaali järjestetään maalis-huhtikuussa 2017.

IHME kiittää

IHME-teoksessa oli mukana yhteensä 32 muusikkoa, 20 yleisötyöntekijää ja esiintymisareenana kaikki Helsingin kymmenen raitiolinjaa. Teos tarjosi ratikkamatkustajille neljän päivän aikana noin 300 tuntia elävää musiikkia ja se tavoitti päivittäin noin 5000–6000 henkilöä, yhteensä lähes 24 000 ratikkamatkustajaa!

IHME-päivillä kävi viikonlopun aikana yli 1400 henkilöä.

IHME-kouluun – festivaalin yleisötyöprojekteihin ja -tapahtumiin – osallistui tänä keväänä lähes 800 nuorta, oppilasta ja opettajaa.

IHME-teoksen ja IHME-päivien tekemisessä on ollut mukana jälleen yli 100 ihmistä, lämpimät kiitokset yhteistyöstä kumppaneillemme ja kaikille osallistujille!

Yleisöpalautetta festivaalista:

”Oon jo mennyt muutaman pysäkin verran ohi omani.”

“Paras ratikamatka kahteenkymmeneen vuoteen.”

”Kiva kun on tottunut kuuntelemaan musaa kuulokkeilla, niin nyt niitä ei tarvita ja musiikin kuuntelusta tulee yhteisöllisempi kokemus.”

”Ei tos henkilössä (Stephen Paul Taylor) mitään vikaa ole, mut ei toi vaan sovi suomalaiseen kulttuuriin.”

”Älkää päästäkö niitä lähtemäänantakaa niiden soittaa koko vuosi!”

”Tämä saa kyllä funtsimaan… Eihän me ikinä puhuta kenenkään kanssa. Ratikassa kun on ne kolmen penkit, se vastapäätä oleva penkki jää ihan aina tyhjäksi. Kukaan ei uskalla kohdata ketään.”

”Täällä on bileet!”

”Tämä on mahtava puheenvuoro julkisen liikenteen puolesta.”

”Ai oikeestiko keskellä nykytaideteosta?”

”Olen mieheni omaishoitaja. Välillä on aika raskasta. Hän on entinen jazzrumpali. Hän nauttisi tästä kyllä kovasti.”

”Mä en tykkää tosta (Antti Tolvin musiikista), kun siinä ei oo mitään järkee. Liian 2055.”

”Mutta ongelma tässä on se, että ihmiset haluaa kuulla lisää. Miten me saataisiin tätä lauantain jälkeen lisää ratikoihin?”

”Suomalaiset ovat niin juroja. Istuvat vain ja kuuntelevat. Olisi mukava, jos kaikki taputtaisivat. Sano kuitenkin tuolle soittajalle, että me oikeasti nautimme, vaikka ei siltä vaikuta!”

”Tää on niin ihanaa. Mulla on ADHD, ja nää ratikkamatkan on mulle ihan kamalia, kun pitäis vaan istua paikoillaan. Kerrankin sai jammailla, eikä kukaan kattonu kieroon.”

”Just ajateltiin miehen kanssa, että ruvetaan käymään taidemuseoissa. Kyllä sitä nyt harmittaa, kun oon törmännyt nykytaiteeseen ratikassa.”

”Ei ennen voinut puhua ratikassa, kun ne luuli, että oot hullu.”

”Onko tää ihan laillista?”

”Taide tuntuu terminä etäiseltä, se on jotain sellaista, vähän kuten uskonto, että sitä mennään katsomaan hienoissa vaatteissa johonkin hienoon paikkaan. Tällaset jutut on tosi hienoja!”

”Tänään ei lapset tarvitse erikseen iltasatua.”


IHME-teos 2016: Ratikkasoittajien kiertue

Yllätyksen elementti oli sisäänrakennettu IHME-teokseen, sillä raitiovaunut esiintymispaikkana ovat muutosalttiita eikä esityksille – lauantai-iltaa lukuunottamatta – tehty aikataulua. Ratikkalinjoilla oli myös useita vaunuja liikenteessä yhtä aikaa, joten muusikot esiintyivät vain joissakin niistä.

Ratikkasoittajien kiertue huipentui lauantain 19.3. päätteeksi, kun klo 19-21 lähes koko muusikkokavalkadi esiintyi linjoilla 7A ja 7B. Kullakin esiintyjällä tai kokoonpanolla oli oma 50 minuutin keikkansa tämän huikean ”happy hourin” aikana.


Ratikkasoittajien kiertueen esiintyjät, olkaa hyvät!

IHME-teoksen toteutuessa kaupunkilaisillla oli mahdollisuus kuulla musiikkia, jota ei yleensä voi kuulla ratikkalipun ostamalla. Taiteilija Kateřina Šedá oli valinnut teokseensa hulvattoman monipuolisen joukon katusoittajia musiikkikriitikko Pavel Klusákin kanssa. Mukana oli bluesia, country popia, modernia persialaista musiikkia, barokkimusiikkia, melodista popia, kuvitteellista folkmusiikkia, apinarobottien soittamaa viihdemusiikkia ja kitaravirtuoosin sävelien virtaa…

Muusikot esiintyivät ruuhka-aikojen ulkopuolella keskiviikosta lauantaihin 16.-19.3.2016. Teoksen osana järjestettiin myös videokilpailu, jonka palkintona oli ajelu tilausajoratikalla. Kilpailuvideot ovat katseltavissa IHMEen YouTube-kanavalla.

Antti Tolvi (FI)
Bence Boka (HU)
Chano (ES)
DVA (CZ)
EntreCuerdas (ES)
The Entropies (CZ/IR)
Hermanni Turkki (FI)
Hester & Holly Rose (UK)
Kaikuluotain (FI)
Kiiora (EE)
Mario Parizek (AT)

PAM (FI)
Sagolik (FI)
SAffrAn (FR)
The Space Lady (USA)
Stephen Paul Taylor (UK)
Steve Aruni and Funky Monkeys (UK)
Sybren Renema (UK)
TBeeGirls (SK)
Whale On (FI)


IHMEen satelliittitapahtumia Tallinnassa

IHME ja Viron nykytaiteen keskus (Center for Contemporary Arts, Estonia) järjestivät kaksi IHME-nykytaidefestivaalin satelliittitapahtumaa Tallinnassa tiistaina 23.2. ja keskiviikkona 24.2. IHME-taiteilija Kateřina Šedá kertoi tiistain tilaisuudessa tilausteoksestaan Ratikkasoittajien kiertueesta, joka toteutui keskiviikkona yksipäiväisenä myös Tallinnassa.

Tallinnan-kiertueella raitiovaunumatkustajille esiintyivät muun muassa hevikitaristi Tambet Kann, Elss Raidmetsin ukulele-trio sekä katutanssin kykykaksikko Marta ja Edgar Vunsh. Kiertue toteutettiin yhteistyössä Tallinnan kaupungin liikennelaitoksen (Tallinna Linnatranspord AS) kanssa.

Kiertuetunnelmia IHMEen Facebookissa!

Lisätietoja: http://www.cca.ee/keskusest/290-ihme-festival-tallinnas


IHME-teoksen testi yllätti raiteilla

Ratikkasoittajien kiertuetta testattiin 26.1. raitiovaunuissa 7A ja B. Testipäivä pohjusti varsinaisen teoksen toteutumista: päivän aikana tutustuttiin ratikkaan tapahtumapaikkana ja siihen, kuinka teos siellä parhaiten toteutetaan. Samalla teoksen syntyvaiheet tulevat näkyviksi. Yllätyskeikat saivat matkustajilta ilahtuneen vastaanoton. Harjoituskiertueella kuultiin Antti Tolvin meditatiivista improvisaatiota uruilla, koskettavaa laulelmaa Sagolik-duolta sekä Kaikuluotaimen juurevaa bluesia.

”Olihan se jännää soittaa tommosta hidasta musaa yllätyksenä matkustajille. Pidin siitä. Ja se yllätyksellisyys mitä seuraavan pysäkin jälkeen tapahtuu.”
– Antti Tolvi

Testiyleisöksi oli pyydetty Brahenpuiston koulun 4., 5. ja 6. luokkien oppilaita, joiden tavallista tiistaipäivää ratikka-ajelu piristi.

”Hyvää työtä musiikista. Kaikki oli melkein hyviä; no, ne olivat hassuja.”
– Daniel 12 vuotta

”Koko idea on tärkeä tänne kasvottomien kaupunkiin ja ratikka on erinomainen väline kohtaamisiin. Minuun osuivat laulajattaret säestäjineen, heidän ääntään ja eläytymistään oli tosi mukava seurata niin intiimissä tilassa.”
– Pirjo Luttinen, opettaja, Brahenpuiston koulu

IHME-teos 2016, Kateřina Šedán Ratikkasoittajien kiertue Helsingin raitiolinjoilla 16.-19.3.2016


IHME-teos 2016 on Ratikkasoittajien kiertue

Vuoden 2016 IHME-teoksen tekijä oli Kateřina Šedá Tšekin tasavallasta. Šedán teosehdotuksen päänäyttämönä oli helsinkiläisyyden ikoni: Helsingin raitiovaunut. Taiteilija halusi luoda raitiovaunuista kohtaamispaikan, missä matkustaja voi kokea jotakin tavallisuudesta poikkeavaa ja jakaa sen muiden kanssa. Epätavallisen paikan lisäksi myös esiintyjäkaarti oli epätavallinen: taiteilija kutsui raitiovaunuihin kansainvälisten katusoittajien parhaimmiston. Näin teos toi kansainväliset metropolit ja kokemukset niiden julkisesta liikenteestä Helsinkiin.

Taiteilijalle Ratikkasoittajien kiertueen ydin oli luoda mahdollisuus yhteiselle kokemukselle ja monitasoiselle vuorovaikutukselle raitiovaunussa. Taiteilijaa askarrutti myös tiukka kontrolli siitä, mitä julkisessa tilassa voi tehdä ja suomalaisten pyrkimys toimia tiukasti sääntöjen mukaan. Tässä projektissa taiteilija teki poikkeuksen sääntöihin ja asetti kyseenalaiseksi suomalaisuuteen liitettyjä käyttäytymismalleja.

Teoksen monikulttuurisuus on tärkeää taiteilijalle, ja siksi hän halusi kutsua koululuokat tekemään ratikkaretkiä festivaalin aikana. Musiikin kautta helsinkiläiskoulujen oppilaat tutustuivat erilaisiin kulttuureihin.

IHME-teoksen 2016 pääyhteistyökumppaneita olivat HSL Helsingin seudun liikenne ja Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL. Teoksen taustatyössä avustivat lisäksi Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti, Suomen Lontoon instituutti, Creative Time, Suomen Moskovan suurlähetystö, Tšekin tasavallan kulttuurikeskukset (Czech Centres), Tommi Grönlund, Laura Heikkinen, Timo Kaukolampi, Pavel Klusák, Teemu Kupiainen ja Zuzana Prikrylova. Lue lisää kumppaneistamme >

Ratikkasoittajien kiertueen visuaalisen ilmeen suunnitteli graafinen suunnittelija Radim Peško: www.radimpesko.com


Esiintyjäkaartia etsimässä

Taiteilija Kateřina Šedá ja IHME verkostoituivat laajasti löytääkseen Ratikkasoittajien kiertueelle esiintyjiä eri puolilta maailmaa. Taiteilijan apuna muusikoiden valinnassa toimi musiikkikriitikko ja -toimittaja Pavel Klusák. Hän matkusti halki Euroopan kuuntelemassa katusoittoa Berliinissä, Venetsiassa, Marseillessa, Barcelonassa…

”Katumuusikot Euroopassa toimivat hyvin erilaisin ehdoin. Esimerkiksi Lontoossa tai Madridissa järjestetään katusoiton kilpailuja ja soittajat voivat rekisteröityä maanalaisen käytäville soittamaan. Joissakin kaupungeissa taistellaan katusoittoa vastaan, kuten Venetsiassa, missä soittajien täytyy paeta poliisia. Ranskassa sanotaan: ’Musiikki kadulla on ihan ok, kunhan sitä ei kutsuta lähes kirosanankaltaisella sanalla katusoitto!’, Klusák kertoo.

”Katusoiton maailmasta löytyy loputtomasti luovuutta. Voit kuulla balkanilaisversion Mission Impossible -elokuvan teemasta, Leonard Cohenia klezmer-versiona tai disco-hittejä vaskisoittimille sovitettuna. Haluatko kuulla superhitaan soul-version Girls Just Wanna Have Funista? Pysähdy silloin kuuntelemaan Hester ja Holly Rosea soittamassa jossain päin Eurooppaa”, hän jatkaa.

Kateřina Šedá summaa IHME-teoksen konseptia seuraavasti: ”Päätin kutsua teokseeni esiintyjiksi katusoittajia, joilla on kokemusta esiintymisestä julkisissa liikennevälineissä. Näen lavaesiintymisen ja katuesiintymisen toistensa täydellisinä vastakohtina. Kun muusikot esiintyvät julkisessa tilassa, heidän ei ainoastaan täydy olla hyviä muusikoita vaan myös näyttelijöitä ja psykologeja saadakseen ihmisten – jotka eivät ole paikalla tullakseen viihdytetyiksi – huomion. Näen tässä yhteyden omaan työhöni julkisessa tilassa: minäkin olen kiinnostunut ihmisistä, jotka eivät välttämättä ole kiinnostuneita taiteesta.”


Taiteilijan esittely

Kateřina Šedá (s. 1977, Brno-Lišen, Tšekin tasavalta) asuu ja työskentelee Brnon alueen maaseudulla, kotikylässään. Hänen työskentelynsä pyrkimys on vahvistaa yhteisöllisen kokemuksen syntymistä, lisätä vuorovaikutusta ihmisten välillä, tehdä arkisesta näkymättömästä, ”ei mistään”, näkyvää. Hänen taideteostensa materiaalia on inhimillinen elämä.

Kokonaiset kyläyhteisöt, kaupunginosien asukkaat ja muut teosten ympärille kootut yhteisöt ovat kokeneet myönteisiä muutoksia arkirutiineissaan, havainnoissaan ja ympäristössään osallistuessaan Šedán projekteihin. Kolmen kylän muodostamassa ”ei-minkään Bermudan-kolmiossa” taiteilija huomasi asukkaiden toimittavan samoja asioita lauantaisin, mutta eri kellonaikoihin. Mitä jos kaikki tekisivätkin samat toimet yhtä aikaa ja yhdessä? Tästä lähtökohdasta syntyi teos There Is Nothing There (2003). Teoksessa From Morning Till Night (2011) 80 henkilöä Bedřichovicen kylästä matkusti päiväksi Lontooseen, missä he ottivat haltuun kylänsä kokoisen alueen. He toimittivat tavanomaisia askareitaan uudessa ympäristössä samaan aikaan kun 80 brittiläistä maisemamaalaria kuvasi Bedřichovicen kylää saamiensa valokuvien perusteella, kuvitellun kylän alueella Lontoossa. Teos toteutettiin yhteistyössä Tate Modernin kanssa.

Šedán teoksia on nähty lukuisissa kansainvälisissä näyttelyissä kuten 5. Berliinin biennaalissa 2008 ja Documenta 12 -näyttelyssä Kasselissa 2011.

Taiteilijan kotisivut: www.katerinaseda.cz


Valintaperustelut

IHME-festivaalin työryhmä valitsi vuoden 2016 IHME-teoksen tekijäksi Kateřina Šedán, sillä hän on Prahan taideakatemiasta valmistumisestaan lähtien toiminut julkisessa tilassa ja ihmisten kanssa yhdessä. Šedán työskentely on ainutlaatuinen yhdistelmä tarkkaa havainnointia sosiaalisesta elämästä ja siihen vaikuttavista rakenteista, taitoa kanavoida kohderyhmän toiveet ja taidot toiminnaksi sekä kykyä ohjata ja organisoida osallistujia. Kateřina Šedáa ei ole esitelty aikaisemmin Suomessa, ja IHME-teosten tekijöiden sarjassa hän edustaa erilaista taiteellista työskentelyä ja asennetta. IHME-teos oli taiteilijalle mahdollisuus kokeilla uusia lähestymistapoja lähtökohtanaan suomalainen yhteiskunta ja Suomessa asuvat ja vierailevat ihmiset.


IHME-teos mediassa

Helsingin Sanomat 27.10.2015: Tšekkitaiteilija tuo Helsingin ratikoihin katusoittajia ympäri maailmaa

Metro 27.10.2015: Ratikoihin tulee katusoittajia

Taiteilija 27.10.2015: Ensi vuoden IHME-teos on Ratikkasoittajien kiertue

Hufvudstadsbladet 31.10.2015: Šedá vill riva barriärer

YLE Radio 1 26.1.2016: Kultakuume

Radio Wave 5.2.2016: Distrikt

Helsingin Uutiset 6.2.2016: Ratikoissa soi maaliskuussa

Eesti Ekspress 23.2.2016: Kateřina Šedá: ”Inimesed, kes vihkavad kunsti, on väga põnevad!”

Kallio-lehti 24.2.2016: Musiikkia ratikoissa maaliskuussa: HSL yhteistyökumppanina IHME 2016 tapahtumassa

Iso Numero kevät 2016: Ratikkamuusikot rikkovat Suomi-kuvaa

Maailman kuvalehti 3/2016: Ratikassa raikuu

Helsingin henki 2.3.2016: Raitiovaunulla musiikin tahdissa

Liikennepeili 1/2016: Taidetta raiteilla

ČIANEWS/Podporujeme kulturu10.3.2016: Kateřina Šedá promění Helsinky v město nečekaných koncertů

artnet News 10.3.2016: Artist Kateřina Šedá Is Creating Live Performances During Your Commute

Týden.cz 11.3.2016: Kateřina Šedá přiveze do ulic Helsinek muzikanty z Česka i Ameriky

Rumba 11.3.2016: Älä ihmettele, jos ratikassa on villisti melskaava seitsenhenkinen yhtye tai apinaorkesteri

KulttuuriCocktail 14.3.2016: Muuttavatko katusoittajat ratikkamatkat yhteisöllisiksi kokemuksiksi?

Artbean 14.3.2016: Helsinki trams get a musical infusion

Metro 15.3.2016: Katusoittajat esiintyvät raitiovaunuissa

Hbl.fi 15.3.2016: Gatumusik på spårvagnarna

YLE TV1 16.3.2016: Yle Uutiset klo 18.00

YLE TV1 17.3.2016: Ylen aamu-tv

HSTV 17.3.2016: Helsingin ratikat muuttuvat loppuviikoksi keikkalavoiksi

Nyt.fi 17.3.2016: Mene ratikkaan, siellä on nyt upeita katusoittajia

MTV3 17.3.2016: Kymmenen uutiset

Pikkuseikkoja-blogi 17.3.2016: Kosminen keikka raiteilla – The Space Lady

Helsingin Sanomat 18.3.2016: Helsingin raitiovaunuissa raikaa tällä viikolla musiikki ympäri maailmaa

YLE Radio Suomi 18.3.2016: Radio Suomi Helsinki

KulttuuriCocktail 19.3.2016: Katumuusikot oudoilla raiteilla

Helsingin Sanomat 19.3.2016: Keikalle ratikkalipun hinnalla

Respekt 29.3.2016: Příští stanice Nahlas

Lähiradio/Radio Valo 29.3.2016: Mieletöntä valoa

Hyvinvoinnin välitystoimisto -blogi 2.4.2016: Raha ja yhteisötaide

EDIT 2.4.2016: IHME ja haava

Tarkkaamo-blogi 5.4.2016: IHME-festivaalin katusoittokoulu

Taide 2/2016: Raitiovaunun ohikiitävä yhteisö

Kielikuvakohtaamisi-blogi 15.4.2016: IHMEessä